Přihlášení zákazníka

Zapomenuté heslo

Registrace zákazníka

Výhody registrace
  • Přehled o vašich aktuálních a historických objednávkách.
  • Zařazení do našeho věrnostního programu.
  • Sleva až do výše 10%.
  • Možnost nastavení připomenutí vašich významných životních událostí.

Výročí svatby: Tipy na dárky i na to, jak jej oslavit

Výročí svatby – názvy

Výročí svatby se slaví už od středověku, kdy lidé začali výročí pojmenovávat podle toho, čím svého partnera obdarovávali. Tyto názvy zůstaly až dodnes, přičemž některé z nich možná dobře znáte, jiné se zase tolik neuchytily. Připravili jsme pro vás výčet nejdůležitějších výročí svateb a jejich názvů, díky čemuž se v nich lépe zorientujete.

 

1. rok    – bavlněná svatba 15. rok  – křišťálová svatba
2. rok    – papírová svatba 20. rok  – porcelánová svatba
3. rok    – kožená svatba 25. rok  – stříbrná svatba
4. rok    – květinová svatba 30. rok  – perlová svatba
5. rok    – dřevěná svatba 35. rok  – korálová svatba
6. rok    – železná svatba 40. rok  – rubínová svatba
7. rok    – vlněná svatba 45. rok  – safírová svatba
8. rok    – bronzová svatba 50. rok  – zlatá svatba
9. rok    – hliněná svatba 55. rok  – smaragdová svatba
10. rok  – cínová svatba 60. rok  – diamantová svatba
11. rok  – ocelová svatba 65. rok  – kamenná svatba
12. rok  – hedvábná svatba 70. rok  – platinová svatba (briliantová)
13. rok  – krajková svatba 75. rok  – nebeská svatba (korunovační)
14. rok  – slonovinová svatba 80. a více – multi-platinová

 

 

Dárek k výročí svatby pro ženu

Ač se to možná nezdá, ženy nejsou na dárky k výročí svatby zase tolik náročné. Mnohdy stačí, když si muž na výročí vzpomene a mile je překvapí. Mezi vděčnou klasiku, kterou ženu oslníte i po 40 letech manželství, patří květinový puget. Milovnice růží potěšíte kyticí, v níž bude každá růže představovat jeden rok manželství. Velký dojem uděláte i kyticí pivoněk, frézií, lilií nebo tulipánů. Pokud zvolíte květiny, které vaše drahá polovička zbožňuje, pak rozhodně nepochybíte.

 

Šperk

Jakékoliv výročí se již tradičně pojí s darováním šperku a jinak tomu není ani v případě výročí svatby. Právě k tak speciální příležitosti jako je výročí svatby si žena zaslouží výjimečný šperk, takový, který si sama nekoupí. Abyste se jí opravdu trefili do vkusu, všimněte si, jaké šperky ráda nosí a podle toho zvažte, jestli se správnou volbou stanou náušnice, náhrdelník nebo prsten. Buďte si jistí i materiálem šperku. Některé ženy upřednostňují bílé zlato, zatímco jiné si potrpí na šperky z platiny. Sázkou na jistotu jsou pochopitelně diamanty, v broušené podobě pak brilianty, které se přímo vybízí k darování při příležitosti diamantové svatby.

Náhrdelník – perlový, briliantový nebo s rytinou?

Decentní a přitom skvostný je náhrdelník z bílého zlata, jemuž dominuje zářivý diamant. Jedná se o nadčasový kousek, který nevyjde z módy ani za desítky let. Trvá vaše manželství už krásných 30 let? Pak svou ženu překvapte perlovým náhrdelníkem, který jí společná léta bude už navždy připomínat. Do šperku však můžete vložit i kus sebe a nechat do něj vyrýt třeba datum vaší svatby nebo prvního setkání. Díky rytině se tak šperk stane nejen blyštivou ozdobou, ale i milou vzpomínkou na nejvzácnější okamžiky vašeho života.

 

Pustit se samozřejmě můžete i do výběru prstenu, jen si dejte pozor, aby prsten vaší ženě ladil s těmi stávajícími, ať už se zásnubním či snubním prstenem. Šperky s drahokamem přitáhnou pozornost a dají se vybírat nejen podle znamení zvěrokruhu, ale i podle typu výročí. Při příležitosti 40. či 55. výročí svatby popřemýšlejte o prstenu s ohnivým rubínem nebo tajemným smaragdem, který se navíc poté může dědit z generace na generaci. Dále se u žen nyní těší velké oblibě šperky s akvamarínem, na nichž drahokam nejvíce vynikne, v kombinaci s drobnými brilianty a bílým zlatem.

 

Dárek k výročí svatby pro muže

Muži jsou, co se dárků k výročí týče, méně náročnější, přesto si však ženy s jejich výběrem dávají skutečně záležet a mnohdy si s ním vůbec neví rady. Máte to stejně? Přinášíme vám několik tipů na dárky, které potěší nejednoho muže.

 

  • Láhev kvalitního alkoholu
  • Luxusní hodinky
  • Jízda ve vysněném voze
  • Adrenalinový zážitek
  • Lístek na koncert oblíbené kapely
  • Společný víkend ve výjimečném hotelu
  • Sportovní výbava
  • Lichotivé spodní prádlo (dárek pro vás oba zároveň)

 

Co darovat k výročí svatby svým blízkým či rodině?

Možná nejste v roli oslavujících manželů, ale jejich blízkých, a dumáte nad tím, jaký dárek jim k příležitosti výročí svatby věnovat. Největší váha se obecně přikládá stříbrné, zlaté a diamantové svatbě, kdy manželé pozvou své nejbližší na dobrý oběd nebo uspořádají oslavu, ať už doma či v pronajatém salonku. Nikdo samozřejmě neočekává, že přijdete s bůhvíjakými dary, ale minimálně personalizovaný či jinak originální dárek potěší snad každý pár.

 

Věnujte jim třeba:

 

  • Vzpomínkové fotoalbum – vyberte ty nejkrásnější fotky se všemi jejich dětmi, vnoučaty či přáteli a vytvořte z nich fotoalbum s dojemnými i vtipnými popisky.
  • Poznávací/wellness pobyt – je nějaké místo, kam se manželé vždycky chtěli podívat, ale nikdy pobyt neuskutečnili? Domluvte se s ostatními členy rodiny a složte se na něj.
  • Zážitek – let balónem, večerní plavba lodí nebo tandemový seskok vztah báječně utuží.

 

Přání k výročí svatby

Kromě tradičního papírového přání můžete své drahé polovičce či blízkým sepsat dojemný proslov k přípitku, báseň a pokud si troufáte, tak třeba i písničku. Přání k výročí svatby se dá vyjádřit i prostřednictvím trička s originálním nápisem, kterým prokážete svou nápaditost.

 

Jak oslavit výročí svatby?

A jak výročí svatby nejlépe oslavit? Naše rada zní: oslavte ho tak, abyste si ho užili především vy dva. Přeci jen, právě vy jste těmi, kdo v manželství ušli pořádný kus cesty, takže není třeba stresovat se pořádáním obrovské oslavy s celým příbuzenstvem. Jak lidé výročí svatby nejraději slaví?

 

Romantická večeře

Intimní večeře při svíčkách zní možná jako otřepané klišé, nicméně po letech manželství se mnohdy jedná o vzácný okamžik, který si partneři mezi každodenními starostmi i radostmi jen málokdy dopřejí. Pokud se vám nechce do restaurace, uvařte si společně doma oblíbené jídlo, pusťte si k tomu muziku, otevřete láhev dobrého vína a užívejte si ničím nerušenou přítomnost jeden druhého.

Dovolená

Oprostěte se od všedností a každodenní reality a dopřejte si společnou dovolenou na místě, kam se oba rádi vracíte nebo o něm již dlouho básníte. Vytvoříte si nové zážitky a vzpomínky, díky kterým bude manželství stále svěží.

 

Rodinná oslava

Po 20 letech manželství už páry začínají upřednostňovat rodinné oslavy výročí se všemi blízkými, které leckdy slouží i jako důvod k opětovnému setkání. Pozvěte své nejbližší na zahradní party, grilování nebo na oběd do vyhlášené restaurace v okolí a zavzpomínejte si na společné roky, kterých byli součástí i všichni ostatní.

 

Výstup z komfortní zóny

Dalším skvělým způsobem, jak oslavit výročí svatby, je vystoupit z komfortní zóny a podniknout něco netradičního – přihlásit se na kurz vaření, skočit padákem, sjet na raftu divokou řeku nebo zacvaknout karabinu a vydat se na via ferratu.

 

PROHLÉDNOUT ŠPERKY

 

Přečtěte si také: