Přihlášení zákazníka

Zapomenuté heslo

Registrace zákazníka

Výhody registrace
  • Přehled o vašich aktuálních a historických objednávkách.
  • Zařazení do našeho věrnostního programu.
  • Sleva až do výše 10%.
  • Možnost nastavení připomenutí vašich významných životních událostí.

V souladu s přírodou: 5 tipů, jak připravit ekologickou svatbu

 

 

Na začátek zmíníme, že ekologická svatba vůbec nemusí znamenat, že půjdete s partnerem na matriku, vyslovíte svá "ano", vezmete si oddací listy a tím pro vás svatba končí. I vědomá svatba, která je ohleduplná k životnímu prostředí, může být krásná. Tak, abyste si ji maximálně užili vy i svatebčané.

 Schválně se zkuste na nějaké fotky z eko-svateb podívat a od těch běžných je dost možná ani nerozeznáte. Rozhodně to není o omezování se, jako spíš o tom, uspořádat svatbu s nejlepším vědomím a svědomím. Nelpět na zbytečnostech a myslet na to, že svatba je ve finále o vás dvou, vašich rodinách a přátelích.

 

1. Ideální místo pro eko-svatbu: Mlýn, ranč nebo stodola

Ideálním místem, kde uskutečnit ekologickou svatbu, je stodola, statek, ranč, farma nebo třeba mlýn. Zkrátka prostranství, které má blízko k přírodě a umožní vám uspořádat obřad, hostinu i veselku bez nutnosti kamkoliv přejíždět. Příhodná se může zdát i svatba v lese nebo na louce, tam to však může být trochu složitější s dostupností a chybějícím zázemím. Taková svatba uprostřed ničeho pak ve finále může být více neekologická než ta klasická.

 

2. Svatební menu – vsaďte na lokální a sezónní potraviny

Svatební hostina vůbec nemusí být vegetariánská ani veganská, aby zapadla do eko-konceptu. Spíš než na samotný výběr potravin se zaměřte na jejich původ. Upřednostněním lokálních surovin podpoříte české farmáře, a ještě si skvěle pochutnáte. Hovězí maso od místního řezníka nebo čerstvé pečivo z malého rodinného pekařství je zkrátka vždycky chutnější.

 

 

Vyhledejte místní dodavatele

Poohlédněte se po cateringové společnosti zaměřující se na místní dodavatele, na internetu či ve facebookových skupinách jich určitě najdete spousty. Svatební menu sestavte s důrazem na sezónnost – vyjde vás to levněji, než kdybyste v květnu zvolili borůvkový dort a v září jako dezert jahodové košíčky.

 

3. Svatební šaty, které se dají nosit i běžně

V rámci ekologie je samozřejmě nejlepší si svatební šaty půjčit. Bohužel, půjčení opravdu nádherných šatů vás může vyjít i na 20 tisíc korun, takže se mnohdy vyplatí si je nechat raději ušít u šikovné české švadleny. Pokud pro vás šaty nejsou prioritou číslo jedna a objevíte svatební šaty po vaší babičce nebo mamince, nechte si je přešít. S pár úpravami a zbrusu novým zdobením máte rázem šaty, na nichž by zub času nikdo nepoznal.

 

4. Snubní prsteny z recyklovaného materiálu

Eko můžete být i při výběru snubních prstenů. Někteří snoubenci jdou cíleně proti proudu a volí snubní prsteny ze dřeva nebo je alternativně nahradí nějakým amuletem. Není však třeba chodit do extrémů. Věděli jste, že u nás ve zlatnictví Rýdl si můžete na výrobu snubních prstenů přinést svůj vlastní materiál?

 

Snubní prsten 018 Snubní prsten 179 Snubní prsten 330

 

5. Svatební dekorace z přírodních materiálů a darů naší země

Svatební dekorace jsou zářnou ukázkou, kdy pro chvilkovou parádu vznikne spousta zbytečného odpadu. Zapomeňte na plastová srdíčka či nevkusné svícny a na lov svatebních dekorací se vydejte do přírody. Zapojte šišky, jeřabiny, jehličí, luční kvítí, pláty dřeva, trochu kreativity a buďte pyšní, že vaši svatbu ozdobila matička příroda.

 

Tip: Objevte 7 typů svatebních dekorací, které sluší boho i rustikálním svatbám.

 

Tipy pro eko-nadšence na závěr:

 

  • Jednorázové nádobí nahraďte klasickými talíři, sklenicemi a příbory.
  • Domluvte se se svatebčany, jaké svatební dary vám udělají radost nebo si předem sepište seznam svatebních darů. Jedině tak se vyhnete tomu, že dostanete sadu čínského porcelánu nebo nevkusné ložní povlečení, které vám navždy zůstane ležet ve skříni.
  • Svatební pozvánky rozešlete e-mailem. Na výrobu papíru se spotřebuje spousta energie i vody, tudíž ani svatební pozvánky nezůstanou zcela beze stopy. Menším zlem jsou pozvánky z recyklovaného papíru, ideální však je rozeslat svatební pozvánky e-mailem.
  • Místo cizokrajných řezaných květin, které se k nám dováží přes půlku světa, zvolte raději sezónní květiny, ať už z louky, vlastní zahrady nebo ze zahradnictví.