Přihlášení zákazníka

Zapomenuté heslo

Registrace zákazníka

Výhody registrace
  • Přehled o vašich aktuálních a historických objednávkách.
  • Zařazení do našeho věrnostního programu.
  • Sleva až do výše 10%.
  • Možnost nastavení připomenutí vašich významných životních událostí.

Svědci, svědkyně a družičky – jaké jsou jejich úkoly a povinnosti?

 

                                                           Photo by Katelyn MacMillan on Unsplash

 

1. Svědek a svědkyně na svatbě – co je čeká?

Pokud vás někdo blízký poprosí, abyste mu šli za svědka, znamená to, že jste pro něj v životě důležitější, než si myslíte. Z úředního hlediska je hlavní povinností svědka písemně potvrdit, že nevěsta s ženichem uzavírají manželství zcela dobrovolně a na základě vlastního rozhodnutí.

 

Na co by se měli svědci a svědkyně připravit?

 

  • Svědci organizují rozlučku se svobodou, ale pozor, není to pravidlem – často si ji na svá bedra berou družičky. 
  • Jako svědkyně už od rána dohlížíte na nevěstu a staráte se o to, aby jí to slušelo. Během svatebního dne u sebe ideálně nosíte tzv. KZP (krabičku poslední záchrany) se rtěnkou, kapesníčky a šitíčkem, která se nevěstě může během dne hodit.
  • Svědek ženicha před obřadem opatruje svatební prstýnky.

 

Proslov svědka na svatbě

Svatebního proslovu se tradičně ujímá svědek ženicha, který může zároveň pronést i slavnostní přípitek. Na internetu najdete nespočet vzorů proslovů, ale doporučujeme se jimi spíše inspirovat, nikoliv je slovo od slova přeříkat. Proslov svědka na svatbě by měl být osobitý, originální a tzv. ušitý na míru novomanželům. Vycházejte z toho, jak dobře a jak dlouho snoubence znáte, řeč proložte nějakým vtipem či společensky přijatelnou historkou a máte vyhráno!

 

 

Svědci a zábava

Svědkům mnohdy připadá také organizace svatební zábavy, moderování svatebních her či kvízů. Bývá také zvykem, že svědci čtou nahlas svatební blahopřání, samozřejmě v případě, že o to novomanželé stojí. Svědci by měli zároveň předem znát svatební program a případně hosty včas informovat o jeho změnách.

 

2. Družičky – jaké jsou jejich úkoly a povinnosti?

Jestliže vás kamarádka požádá, abyste ji šly za družičku, radujte se – je to čest a speciální událost! Znamená to, že se během svatebních příprav i samotného svatebního dne stáváte nevěstinou pravou rukou. Co všechno role družičky obnáší?

 

Družičky organizují rozlučku se svobodou

Prvním úkolem, kterého byste se jako družičky měly zhostit, je organizace rozlučky se svobodou, v případě, že se o to nepostará svědkyně. Ta může být zároveň i družičkou.

 

Svatební přípravy

Družičky dále pomáhají se svatebními přípravami – vyráží s nevěstou na lov svatebních šatů, podílí se na přípravě vývazků či pozvánek, ale i svatební výzdobě. To, co však nevěsta ocení nejvíce, je psychická podpora. Družičky by měly být nevěstě při přípravách na blízku a uklidnit ji, i když věci nejdou podle plánu.

 

Svatební den

V den Dé kdysi družičky oblékaly zejména bílé šaty velmi podobné těm nevěstiným. Dnes už se družičky strojí spíše do barevných šatů ladících se svatebními barvami. Úkol družiček ve svatební den je jasný: Od rána jsou nevěstě po ruce, rozptylují její obavy a oblékají ji do svatebních šatů, kdy se starají o nevěstino pohodlí a perfektní vzhled.

 

Snubní prsteny 435 Snubní prsteny 18 Snubní prsteny 119

 

V případě, že nevěsta obléká šaty se závojem, družičky před ní kráčejí k oltáři a nesou ji ho. Další aktivity, které si družičky berou pod svá křídla, závisí především na tom, zda svatební den koriguje svatební koordinátorka či nikoliv.

 

Družičky dále:

 

- zajišťují hladký příchod a usazení svatebních hostů,

- připínají jim voničky (myrty),

- organizují svatební dary.

 

Družičky a zábava

Kam až bude sahat odpovědnost družiček záleží i na vzájemné domluvě s nevěstou. Jakmile přijde na řadu zábavu, hlavní družička by měla dohlédnout na to, že všichni hosté dostanou potřebné instrukce a vědí, co se bude odehrávat. Stejně tak koná-li se únos nevěsty, jsou to právě družičky, které s nevěstou popíjí v "úkrytu" šampaňské a pozorují ženicha snažícího se o její vysvobození.

       

Navštivte pobočky Rýdl

 
 

 

 

 

VYBRAT SNUBNÍ PRSTENY

Prečtěte si také: