Přihlášení zákazníka

Zapomenuté heslo

Registrace zákazníka

Výhody registrace
  • Přehled o vašich aktuálních a historických objednávkách.
  • Zařazení do našeho věrnostního programu.
  • Sleva až do výše 10%.
  • Možnost nastavení připomenutí vašich významných životních událostí.

Svatba s cizincem: Jak se vzít a nezbláznit se z toho?

 

 

Svatba s cizincem v Česku

Zákon umožňuje občanům Česka uzavřít s cizinci buď sňatek občanský nebo církevní. To, jak celý byrokratický proces probíhá, se liší podle toho, jestli se budete brát na území Česka nebo v zahraničí. Pokud zvolíte sňatek na domácí půdě, váš protějšek bude k jeho uzavření potřebovat následující dokumenty:

  • rodný list,
  • pas,
  • doklad o státním občanství,
  • doklad o právní způsobilosti k uzavření manželství, který nesmí být k datu uzavření manželství starší 6 měsíců,
  • potvrzení o osobním stavu a pobytu, jestliže ho cizí stát vydává,
  • ovdovělí či rozvedení pak dokládají úmrtní list zesnulého manžela či manželky/pravomocný rozsudek o rozvodu předchozího manželství.

 

Veškeré dokumenty vydávané cizím státem včetně rodného listu musí být buď soudně přeložené, nebo musí projít tzv. vyšším ověřením. Podle toho, z které země váš snoubenec či snoubenka pochází, se jedná o apostilu, doložku prokazující ověření podpisu a otisku razítka na listině nebo o superlegalizaci.

 

 

Apostilní doložku vydává v každém státě jeden nebo více apostilních úřadů. U nás v Česku vám ji zajistí:

 

  • Mezinárodní odbor Ministerstva spravedlnosti ČR,
  • Konzulární odbor Ministerstva zahraničních věcí pro ostatní listiny.

 

Kdy je k obřadu potřeba tlumočník

Obřad i svatba probíhá v podstatě úplně stejně jako v případě sňatku dvou Čechů. Jestliže váš nastávající nemluví česky, pak si budete muset přizvat tlumočníka, který svou přítomnost doloží podpisem na Protokol o uzavření manželství.

 

Co zařídit po svatbě?

Jakmile obdržíte své oddací listy, necháte je přeložit a ověřit stejným způsobem jako dokumenty vašeho snoubence či snoubenky. Opět je tedy potřeba soudní překlad, apostila či superlegalizace.

 

Pozor na rozdílné zvyky a svatební tradice

Co země, to jiné svatební zvyky a tradice. Například v některých částech Skotska je zvykem, že těsně před svatbou unesou nevěstu nebo/a ženicha jejich přátelé a poté je celé obalí nevábnou směsí tekutin, potravin nebo třeba peří. Závěrečným číslem tradice zvané "blackening" je přehlídka umouněných snoubenců na veřejnosti, nejlépe v rámci projížďky ve voze se sklopenou střechou.

 

VYBRAT SNUBNÍ PRSTENY

 

Snubní prsteny č. 330 Snubní prsteny č. 296 Snubní prsteny č. 18

 

Některé tradice a zvyky vás mohou (nemile) překvapit, proto se o nich se svým snoubencem či snoubenkou nejprve pobavte. Doporučujeme vzít si to nejlepší a nejzajímavější z obou zemí.

 

Svatba s cizincem v zahraničí

Jestliže se rozhodnete pro svatbu v zahraničí, obíhání úřadů čeká nejen vaši polovičku, ale i vás samotné. K uzavření manželství budete opět potřebovat doklad o právní způsobilosti a kopii rodných listů, které si obstaráte v Čechách na příslušné matrice a předložíte úřadům v zahraničí.

 

Tip: Přečtěte si, co dalšího musíte zařídit před svatbou v cizině.