Přihlášení zákazníka

Zapomenuté heslo

Registrace zákazníka

Výhody registrace
  • Přehled o vašich aktuálních a historických objednávkách.
  • Zařazení do našeho věrnostního programu.
  • Sleva až do výše 10%.
  • Možnost nastavení připomenutí vašich významných životních událostí.

Šaty a šperky dělají člověka: Jak se správně obléct na pohovor?

 

 

Možná si říkáte, že pohovor není módní přehlídka a jde na něm především o vaše zkušenosti a kompetence. Pravda, určitě vás na pozici nepřijmou jen proto, že se HR specialistovi zalíbí vaše tričko, nicméně profesionálně a dobře oblečení uchazeči si údajně dokáží vyjednat o něco vyšší plat.

 

Přizpůsobte oblečení pozici, na kterou se hlásíte

To, co si vezmete na sebe, se odvíjí i od pozice, o kterou se ucházíte – v IT firmě se o váš zevnějšek a celkový vzhled nebudou starat tolik, jako na recepci pětihvězdičkového hotelu. Firemní kulturu dané společnosti si předem pečlivě nastudujte, napoví vám dost o tom, zda si vzít kostýmek, oblek nebo méně formální outfit. Firmy dnes bývají ohledně oblékání benevolentnější a většina z nich nelpí na tom, abyste na manažerskou pozici přišli odění v kostýmku či obleku v odstínu modré, černé či dalších business barev.

 

Ženy: Halenka, šaty nebo kostýmek?

Na pohovor se oblečte hlavně tak, abyste se cítili sebevědomě a pohodlně. Černou pouzdrovou sukní ke kolenům, kterou zkombinujete se svou oblíbenou halenkou nic nezkazíte. Sázkou na jistotu jsou i černé kalhoty s bílou košilí. Na pohovoru byste měli ukázat to, kým skutečně jste, a v určitém smyslu to platí i pro oblečení. Jestliže nenávidíte upnuté košile a ve společenských kalhotách se necítíte komfortně, nenuťte se do nich a raději si oblékněte volnější šaty nebo třeba pěkný overal. V každém případě se ujistěte, že máte oblečení čisté a vyžehlené. Nepodceňujte ani výběr bot a v první řadě dbejte na to, aby byly čisté a naleštěné. Ideální volbou jsou uzavřené lodičky na menším podpatku, ať už černé, hnědé nebo béžové.

 

 

Pozor: Jestliže na pohovor vyrážíte v sukni nebo v šatech, silonky či punčocháče jsou nutností, a to i v létě.

 

Jaké zvolit doplňky a šperky?

 Vhodně zvolenými doplňky vyjádříte svou osobnost a zároveň svému outfitu dodáte šťávu a šmrnc. Delší volnější košili či košilové šaty v pase zvýrazněte páskem, k jednoduché halence zase přidejte hedvábný šátek a rázem budete za elegantní dámu. Pomyslnou třešinku na dortu pak představují šperky. V tomto ohledu buďte minimalisté a vyšperkujte se kousky, které běžně nosíte –pokud vás tedy nezdobí obrovské kruhové náušnice a 10 prstenů.

 

Vsaďte na jednoduché peckové či visací náušnice a minimalistický náhrdelník. Co se týče barvy šperků, už dávno neplatí, že byste se měli držet pouze jedné barvy kovu. Například bílé zlato vypadá krásně jak v kombinaci se žlutým, tak i růžovým zlatem.

 

Náhrdelník L026 Náušnice L096 Náramek L009

 

Pozor na příliš krátké sukně a hluboké výstřihy

Na pohovor se nehodí příliš krátké sukně ani hluboké výstřihy. Sukně by vám měla vestoje sahat minimálně po dolní oblouk kolene. Vyvarujte se také průsvitných materiálů, krajek a upnutých topů, které odhalují dekolt i ramena víc, než je zdrávo. Rudou rtěnku a extravagantní make-up si šetřete na večer a pamatujte, že méně je někdy více.

 

Muži: Oblek vám musí perfektně padnout

Jestliže se hlásíte o post vrcholového manažera nebo o jinou vysoce postavenou pozici ve finanční či veřejné instituci, blýskněte se na pohovoru v dobře padnoucím obleku v tmavých, případně tlumených barvách. Faux paus nastává ve chvíli, kdy si odhodlaně oblečete neforemné sako s příliš dlouhými rukávy nebo moc krátké kalhoty. Podle módních expertů si dost mužů záměrně kupuje o velikost větší sako s domněním, že se v něm budou cítit pohodlněji. Výsledek ovšem bývá velmi žalostný, proto se mnohdy vyplatí nechat si oblek ušít na míru.

 

Na pohovor zásadně nenoste:

  • roztrhané džíny,
  • kraťasy,
  • otevřené sandále nebo pantofle,
  • čepice,
  • trička s osobitým potiskem či nápisy,
  • odřené boty či kabelku,
  • extra silný parfém.