Přihlášení zákazníka

Zapomenuté heslo

Registrace zákazníka

Výhody registrace
  • Přehled o vašich aktuálních a historických objednávkách.
  • Zařazení do našeho věrnostního programu.
  • Sleva až do výše 10%.
  • Možnost nastavení připomenutí vašich významných životních událostí.

Přehledný manuál: Co vše zařídit po svatbě?

Kromě těch příjemnějších záležitostí, jako jsou líbánky nebo prezentace svatebních fotografií, vás po svatbě čeká i trocha "úředničiny". Změna příjmení, nové doklady – co dalšího je potřeba hned po svatbě vyřídit?

Svatbou to nekončí, po svatbě je třeba zařídit spousta maličkostí, kterými vás provedeme. Nejvíce změn čekají novopečené manželky, které si změnily příjmení. Spoustu dalších úkolů, ale mohou zařídit i muži.

Změna příjmení po svatbě

Pokud žena svatbou změní příjmení, ať už s přechýlenou, nebo nepřechýlenou variantou, musí změnu nahlásit na příslušných úřadech, nejlépe do 30 dnů od jejího vzniku. Pokud mají manželé po svatbě společné děti, automaticky získávají společné příjmení.

Kde všude změnu příjmení nahlásit?

Zkuste instituce nejprve obvolat a zjistit, zda můžete změnu nahlásit z pohodlí domova, nebo se musíte dostavit osobně.

Změnu co nejdříve nahlaste:

  • zaměstnavateli,
  • bankám,
  • zdravotní pojišťovně,
  • telefonnímu operátorovi,
  • dodavatelům plynu, elektřiny,
  • poště,
  • lékařům,
  • na svozu odpadů,
  • na domovním zvonku.

 

Dejte vědět také pojišťovně, pokud máte sjednanou nějakou pojistku jako například úrazové nebo životní pojištění. V případě, že vlastníte nemovitost, pak změnu dále oznamte na katastrálním úřadě. Vlastníci automobilů pak musí změnu do 10 dnů ohlásit i na registru řidičů vozidel, aby mohla proběhnout výměna malého a velkého technického průkazu. Jestliže jste evidováni na úřadu práce, do 8 pracovních dnů jste povinni ho se změnou obeznámit.

Co si ohlídat, pokud podnikáte

Čerstvě oddaní podnikatelé budou mít posvatební vyřizování ještě o něco pestřejší. Pakliže se to týká i vás, do 15 dnů od uzavření sňatku si nejprve zaskočte na živnostenský úřad a vezměte si s sebou oddací list a 100 Kč na správní poplatek.

Na finančním úřadě změnu naštěstí hlásit nemusíte, pracovníci si ji z registru zjistí sami. Na úřadě české/okresní správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) můžete informaci o změně údajů podat písemně.

 

Nové doklady

Při změně příjmení vás čeká ještě další a pravděpodobně nejméně zábavný úkol, a sice výměna dokladů. Konkrétně se jedná o:

1. Občanský průkaz – o novou občanku si zažádejte do 15 pracovních dnů od chvíle, kdy jste obdrželi oddací list. Pokud lhůtu propásnete, úřad vám může naúčtovat penále. Hned po obřadu vám na občance odstřihnou růžek a dají vám lísteček s odůvodněním. Ten noste spolu s OP u sebe do té doby, než vám zhotoví nový – odstřihnutý doklad je jinak neplatný. Nový občanský průkaz vám vydají na základě oddacího listu a na kterémkoliv městském úřadě s rozšířenou působností nebo na městském úřadě v Praze.

2. Cestovní pas – pokud jste si ponechali své příjmení, nový pas neřešíte – rodinný stav se v něm neuvádí. V opačném případě si o pas požádejte, protože ten starý vám platí pouze 3 měsíce po uzavření manželství. Pro nový pas se opět vydejte na jakýkoliv městský úřad s rozšířenou působností, přičemž si s sebou vezměte nový OP a 600 Kč na správní poplatek.

3. Řidičský průkaz – na vybraném úřadě si rovnou obstarejte i nový řidičák. K vyřízení žádosti si připravte starý řidičský průkaz, doklad totožnosti a potvrzení o změně údajů. Za výměnu nic neplatíte.

Snubní prsteny Rýdl

Poděkování hostům

Hosté ocení, pokud jim po svatbě dáte najevo, že jste si s nimi svatební den užili. Je jen na vás, zda je obvoláte, nebo raději zvolíte písemné poděkování v podobě děkovacích kartiček. Můžete jim poděkovat pouze za účast na svatbě, případně projevit vděčnost za svatební dar. Rozesílku proveďte ideálně do 4 týdnů po svatbě, kdy jsou emoce a vzpomínky ještě čerstvé.

 

Nasdílení fotek hostům a tisk

Jakmile od svatebního fotografa dostanete fotografie, nezapomeňte je nasdílet svatebním hostům, ať se mohou také podívat. Nejhezčí fotografie rovnou pošlete na tisk udělejte si svatební fotoalbum nebo si velkoformátové fotky pověste na zeď.


Zaplacení faktur

Přesvědčte se, že jste dodavatelům po svatbě zaplatili všechny faktury. Je třeba zaplatit následujícím dodovatelům, zbytek se většinou hradí předem.

  • restaurace/catering
  • fotograf
  • pronájem svatebního místa
  • práce svatební koordinátorky

 

Napsání referencí

V dnešní době jsou dodavatelé vděční, pokud jim necháte na Googlu nebo Facebooku pěknou referenci. Pokud jste byli spokojení, udělejte to. Je to hezký způsob, jak dodavatelům poděkovat a doporučit je dál.


Změna stavu/příjmení na sociálních sítích

V poslední řadě si nezapomeňte změnit příjmení, případně stav na sociálních sítích, které využíváte nejen pro zábavu, ale také pro práci. Čeká vás také založení nového e-mailu. Staré maily si můžete nechat přeposílat na novou adresu. Nový e-mail nezapomeňte poslat na všechny své kontakty.