Přihlášení zákazníka

Zapomenuté heslo

Registrace zákazníka

Výhody registrace
  • Přehled o vašich aktuálních a historických objednávkách.
  • Zařazení do našeho věrnostního programu.
  • Sleva až do výše 10%.
  • Možnost nastavení připomenutí vašich významných životních událostí.

Platina - co o ní možná nevíte, ale měli byste vědět!

Platina je ušlechtilý drahý kov s těmi nejlepšími vlastnostmi pro užití ve šperkařství. Má punc nejvzácnějšího a nejdražšího z drahých kovů. Její název vznikl ze španělského slova plata, které v překladu znamená stříbro. Tento žádaný kov má širokou škálu využití. Využívá se v klenotnictví, ale také v chemickém průmyslu, v lékařství a v nových odvětvích moderní průmyslové výroby.

 

Z platiny vyrábíme většinu snubních a všechny zásnubní prsteny. Dá se říct, že prsteny dostávají ze všech šperků nošením nejvíce zabrat. Každý den jsou v kontaktu s dalšími kovy a jinými materiály, proto je odolnost maximálně důležitá. 

blog platina 800_1.jpg

blog platina 800_2.jpg

Vysoká bělost

Platina je bílý kov a na rozdíl od bílého zlata se již dále její povrch neupravuje. Bílé zlato je mírně nažloutlé a aby bylo dokonale bílé, musí se pokovit Rhodiem. To se však ze zlata po čase ztrácí a je třeba tuto vrstvu znovu nanést. Každým rhodiováním, před kterým je šperky třeba i vyleštit, však ubývá lehce materiálu.

 

Proto je stálá bílá barva platiny obrovskou výhodou, například u jemných prstenů s brilianty, které jsou v posledních letech tak oblíbené.

Vysoká hustota

Vysoká hustota slitiny má vliv na dlouhou živostnost šperků z ní vyrobených. Platinové šperky se, na rozdíl od zlatých, tak neztenčují a mohou vydržet opravdu celý život.

 

Představme si nyní něžný dvoumilimetrový prstýnek s brilianty. Aby byly kameny co nejvíc třpytivé a krásné, musí být jemně zasazeny do tzv. „krapen“, které nebudou příliš masivní a nebudou je zakrývat. Pokud bude tento prsten vyroben z platiny, krapny se nebudou ztenčovat a kameny budou ve šperku držet celá desetiletí. 


Vysokou hustotu poznáte i na hmotnosti šperku - platinový prsten bude podstatně těžší než zlatý, ale na ruce to pravděpodobně vůbec nepoznáte. 

blog platina 800_3.jpg

blog platina 800_4.jpg

Ryzost 950

Ve šperkařském průmyslu obsahují platinové slitiny 95 % čistého kovu, oproti tomu např. 14kt zlato obsahuje 58,5 % ryzího zlata.

 

Platinový klenot musí obsahovat alespoň 95 % ryzí platiny – tu doplňuje mědí a ruthenium, které zvyšuje tvrdost materiálu. Platinové šperky se označují 950/1000.

Hypoalergenní kov

Pokud se bojíte jakékoliv alergické reakce na kovy, zvolte platinu. Šperky z platiny jsou prakticky hypoalergenní vzhledem k tomu, že obsahují 95 % kovu a pouze 5 % příměsí.

blog platina 800_5.jpg

blog platina 800_6.jpg

Oslnivý lesk

Zářivý lesk dokonale dává vyniknout diamantům a drahokamům, bílá barva pak zvýrazňuje brilanci a krásu kamene.

Skladem na prodejně
Zásnubní prsten LOVE 089 Zásnubní prsten LOVE 089 Zásnubní prsten LOVE 089 Zásnubní prsten LOVE 089 Zásnubní prsten LOVE 089 Zásnubní prsten LOVE 089 Zásnubní prsten LOVE 089 Zásnubní prsten LOVE 089 Zásnubní prsten LOVE 089 Zásnubní prsten LOVE 089 Zásnubní prsten LOVE 089 Zásnubní prsten LOVE 089
Zásnubní prsten LOVE 089
48 300 Kč
Snubní prsteny 460 Snubní prsteny 460 Snubní prsteny 460 Snubní prsteny 460 Snubní prsteny 460 Snubní prsteny 460
Snubní prsteny 460
31 200 Kč

Kvalita za vyšší cenu

Platina je odolná vůči každodennímu nošení a je určena všem, kteří vyhledávají tu nejvyšší kvalitu. Platina je dražší než zlato, ovšem šperky z ní vyrobené jsou nenáročné na údržbu. Platina navíc vyniká trvanlivostí. Lze tedy říct, že počáteční investice bude vyšší, ale do budoucna se určitě vyplatí. Platina se také obtížně taví kvůli vysoké teplotě tání (u platiny je to cca 1700 °C, u zlata okolo 1200 °C), což vyžaduje zkušenosti a zručnost na straně výrobce. Proces vyhotovení platinových šperků je tedy o něco komplikovanější a nákladnější. 

blog platina1280x800.jpg

Pokud tedy toužíte po kvalitě, nadčasovosti a exkluzivitě, zvolte si prsten z platiny. Vlastnosti tohoto kovu se také dokonale snoubí se symbolikou partnerského vztahu, zásnub a svatby.