Přihlášení zákazníka

Zapomenuté heslo

Registrace zákazníka

Výhody registrace
  • Přehled o vašich aktuálních a historických objednávkách.
  • Zařazení do našeho věrnostního programu.
  • Sleva až do výše 10%.
  • Možnost nastavení připomenutí vašich významných životních událostí.

Jaké jsou puncovní značky na špercích?

Puncovní úřad jako takový vznikl v roce 1806, ale kontrolu nad nakupovaným zbožím z drahých kovů bylo samozřejmě nutné vykonávat i dříve. V Čechách na počátku 14. století měl stát monopol na těžbu a slévání drahých kovů. Aby ochránil nejen svůj obchod, ale i zájmy zákazníků, nařídil Jan Lucemburský v roce 1323 všechno slité zlato označit hlavou lva a stříbro polovinou lví hlavy.

Tak jako se zlato označovalo lvem, používají se zvířecí piktogramy i v současné době. Punc na prstenu však nemusíte mít jen jeden. Kromě Českého národního puncu, který využívá právě zvířecí podobizny, existuje i ryzostní punc. Dále jsou to značky odpovědnostní a výrobní. Každý zlatník, který je zapsán u Českého puncovního úřadu, má tyto značky odlišné.

Kromě zvířete je na špercích také vyraženo číslo. Tento ryzostní punc je nejčastější. Ukazuje totiž i laikovi, z jakého kovu je šperk vyroben. Číslo 925 značí sterlingové stříbro určené pro výrobu šperků, zlato poznáte podle čísla 525 a 750. Čím vyšší číslo, tím vyšší je podíl zlata ve slitině. A platina pod číslem 950 patří k těm nejkvalitnějším surovinám.

Další puncovní značkou je Český státní punc. Na miniaturním prostoru je zde vyobrazeno zvíře z profilu - pro zlato je to orel, kohout a labuť. Pro stříbro kamzík a zajíc a platina se označuje královskou korunou. Různé ryzosti punc specifikuje pomocí tvaru štítku, na kterém je zvíře vyobrazeno.

Český punc je jednou z nejsměrodatnějších značek. Posláním puncovního úřadu je vykonávat puncovní kontrolu a s ní související činnosti. Pokud by tedy tento úřad zjistil, že ryzost šperku neodpovídá vyraženému číslu, má právo šperk znehodnodnotit a vám zbydou jen oči pro pláč. Ke státnímu punci se přidává ještě písmenko, označující jednotlivé puncovní úřady v České republice.

Náušnice - uzlíky Přívěsek ve tvaru srdce Náhrdelník s brilianty
Nabízíme vám originální šperk ve tvaru uzlíku. Uzly jsou prastaré symboly osudu, záhad a tajemství přírody. Náušnice jsou k dostání v bílém, žlutém i červeném zlatě. Darujte přívěšek ve tvaru srdce s lotosovými květy. Lotos je symbolem znovuzrození, krásy, života, štěstí, čistoty a duchovnosti.
 
Krásný náhrdelník, jehož krásu tvoří brilianty skládané do jemného kruhu. Zaujme v jednoduchém denním outfitu i skvostné večerní róbě.

Dalším znakem na vašem šperku může být odpovědnostní značka. Tou se dovozce zavazuje za správnost uvedených ryzostních punců. Každý zlatník má svou zaregistrovanou značku, zpravidla to jsou dvě až tři písmena na různých tvarech destičky. Pokud máte na svém šperku výrobní značku, taktéž tvořenou dvěmi až třemi písmeny na destičce, znamená to, že celý tento šperk se vytvářel pod jménem této společnosti. Vyražení odpovědnostní i výrobní značky na šperk si zlatník zajišťuje sám. Šperky označené písmeny CP jsou šperky vyrobené nebo dovezené pro naši společnost a naše záznamy jsou dohledatelné zde.

Starší šperky s puncem, který už není aktuální, samozřejmě platí dále. Zlatý šperk vyrobený do roku 1993 je označen puncem s malým ptáčkem, čejkou. Ale i šperky z doby Rakouska Uherska, Protektorátu Čechy a Morava nebo vyrobené za Československa svým puncem stále dokazují ryzost a kvality. Pokud tedy máte nějaký rodinný šperk a nejste si jistí jeho ryzostí, klidně se obraťte na kterýkoli puncovní úřad.

Každý stát má své vlastní puncovní značky, pokud si plánujete z výletu nějaký ten šperk dovést, klidně si prohlédněte značky té dané země. Ale existují výjimky. V Thajsku například, ačkoliv mají přes 6000 zlatnictví a obchodu se zlatem se tam daří, nemají žádné puncovní úřady ani povinnost označit vyrobené šperky.

sperky

​Nám ale nemusíte takto slepě věřit, nejen značkami, ale svou dobrou pověstí se zavazujeme za kvalitní materiály i zpracování našich šperků. Pokud byste si rádi prohlédli krásu našich šperků osobně, stačí navštívit některou z našich poboček v Praze, Brně nebo Bratislavě, kde se vám bude věnovat náš milý a odborný personál.