Přihlášení zákazníka

Zapomenuté heslo

Registrace zákazníka

Výhody registrace
  • Přehled o vašich aktuálních a historických objednávkách.
  • Zařazení do našeho věrnostního programu.
  • Sleva až do výše 10%.
  • Možnost nastavení připomenutí vašich významných životních událostí.

Jak vyčistit zlato, aby znovu získalo svůj lesk?

 

3 tipy na domácí čištění zlata

Skvělé je, že k tomu, abyste svým zlatým šperkům opět navrátili původní krásu, nemusíte nikam chodit, ale stačí využít základní pomůcky, které běžně seženete ve zlatnictví nebo už je možná máte doma. Domácí čištění zlata bude nejvíce úspěšné tehdy, když jsou vaše zlaté šperky pouze lehce zašlé či málo lesklé.

 

1.Bavlněný hadřík

Jestliže vašim zlatým šperkům schází pouze jiskra, pak si vezměte na pomoc obyčejný bavlněný hadřík a šperky jím vyleštěte. Dost možná vás překvapí, že i pouhé přeleštění dokáže divy.

 

2.Speciální leštící roztok

Pro zvýšení účinku můžete spolu s bavlněným hadříkem použít také speciální čistící roztok, který seženete téměř v každém klenotnictví a který šperky dokonale zbaví všech oxidantů. Nebo si rovnou pořídit roztokem napuštěný hadřík, který můžete zakoupit na všech našich pobočkách.

 

čištění zlata

3.Mýdlo

Obyčejné mýdlo na rozdíl od saponátů šperky neničí a dokáže jim naopak pomoci tím, že z nich usazenou špínu vytáhne. Jakmile svůj zlatý šperk s citem namydlíte, nezapomeňte ho poté důkladně omýt teplou vodou a nechat uschnout na stinném místě.

K otázce čištění zlata se samozřejmě vztahují i nejrůznější babské rady, které sice možná někdy zafungují, nicméně stejně tak mohou vašim šperkům nenávratně ublížit. Jedná se například o čištění zlatých šperků pomocí:

 

  • Cigaretového popela
  • Prášku do pečiva
  • Kyseliny citrónové

 

Čištění zlatých šperků s drahokamem

U zlatých šperků s drahokamem se vyplácí dvojnásobná opatrnost, jelikož kameny jsou mnohem náchylnější na poškození, když přijdou do styku s podomácku vyrobenou směsí. Obzvláště pak perly, smaragdy nebo šperky s akvamarínem doporučujeme svěřit výhradně do rukou odborníků.

jak vyčistit zlato

Jak se zbavit černání zlata a jak mu předejít?

Otázka černání zlata bývá taktéž předmětem mnoha internetových diskuzí. K černání zlata dochází zejména při zvýšené oxidaci a míra i způsob zabarvení (černání) závisí především na typu slitiny, jelikož zlaté šperky se nejčastěji vyrábí v ryzosti 14 karátů, nikoliv v absolutní ryzosti.

 

Zlaté šperky zpravidla černají, když přijdou do styku s:

  • kosmetickými přípravky (laky na vlasy, make-upy apod.)
  • agresivním potem
  • saponáty
  • minerály (například v lázních)

 

Nejúčinnější prevencí tedy je se zmíněným „škůdcům“ vyhnout a pokud šperky přeci jen časem zčernají, odnést je do zlatnictví, kde vám je profesionálové mechanicky vyčistí.

čištění zlata

Profesionální čištění zlata

Chcete-li mít skutečně jistotu, že vaše oblíbené šperky budou opět jako nové a že při čištění neutrpí žádnou újmu, vsaďte na profesionální čištění v klenotnictví. Šperky zakoupené u nás vám v rámci celoživotního servisu jednou za 2 roky bezplatně vyčistíme.

 

Přečtěte si také: