Přihlášení zákazníka

Zapomenuté heslo

Registrace zákazníka

Výhody registrace
  • Přehled o vašich aktuálních a historických objednávkách.
  • Zařazení do našeho věrnostního programu.
  • Sleva až do výše 10%.
  • Možnost nastavení připomenutí vašich významných životních událostí.

Jak připravit svatební proslov, který dojme i pobaví

Mezi výjimečné okamžiky svatebního dne patří kromě samotného obřadu také svatební proslovy a přípitky. Jako otce nevěsty či svědka vás tento úkol nejspíš nemine a pokud vás o něj ženich s nevěstou doslova požádají, je to velká pocta. Jak takový svatební proslov připravit?

Zdroj: Unsplash

Kdo pronáší svatební proslov?

Neexistuje žádná jasně daná etiketa o tom, jaké osoby by se na svatbě měly zhostit slova. Proslov může pronést v podstatě kdokoliv, kdo má co říct a chce novomanželům popřát do společné budoucnosti. Většinou si ale slovo vezme minimálně otec nevěsty, svědek ženicha a sám ženich. Samozřejmě záleží především na domluvě s novomanžely – ti mohou mít například výřečné a vtipné kamarády, kteří se proslovu rádi ujmou a atmosféru odlehčí.

Hostinu zahajuje proslovem zpravidla otec nevěsty, poté mluví sám ženich, a nakonec svědek ženicha, jehož proslov většinou bývá méně formální.

 

Jak napsat svatební proslov

Svatební proslov pronášíte za účelem blahopřání novomanželům do právě uzavřeného sňatku. Je ale víceméně na vás, co během proslovu řeknete. Proslov nemá oficiální vzor ani šablonu, a i když jich na internetu možná najdete spousty, vždy se vyplatí ušít proslov novomanželům na míru. Slova by měla vycházet od srdce, měla by mít náboj, emoce a energii.

TIP: Doporučujeme se proto šablonovitosti vyhnout a raději popřemýšlet, co by podle vás mělo v rámci proslovu zaznít. Svatební proslov si určitě připravte předem – budete méně nervózní a zároveň ukážete novomanželům, že vám na jejich radosti záleží.

 

Jak by měl svatební proslov vypadat?

Proslov se odvíjí zejména od vašeho vztahu k novomanželům. Popřemýšlejte, co pro vás jejich sňatek znamená, co jste spolu zažili a především, co jim chcete popřát do společné budoucnosti. Buďte osobní a klidně zmiňte i společné zážitky či historky. Své myšlenky a pocity ideálně přeneste na papír a vytvořte si hrubou osnovu své řeči. Délka proslovu je čistě na vás, ale věřte, že pár minut bohatě postačí. Určitě je lepší sdělit hned na začátku to nejdůležitější než chodit 10 minut okolo horké kaše a teprve na konci se dostat k tomu podstatnému.

 

Snubní prsteny 435

Proslov otce nevěsty

Proslov otce nevěsty by měl být hlavně o nevěstě. Pokud vás tato krásná role čeká, zamyslete se, proč svou dceru milujete a proč je pro vás výjimečná. Vyzdvihněte její osobnost i to, jak moc se změnilo od kolébky až k oltáři. Proslov tatínka by měl být spíše dojemný, ale klidně ho zpestřete nějakým vtipným zážitkem či historkou. Při proslovu se obraťte i na ženicha a dejte mu najevo, že má vaši podporu a souhlas.

 

Proslov ženicha

Ženich obvykle zahajuje svůj proslov vyjádřením díků svatebčanům. Projev vděčnosti si bezesporu zaslouží i obě rodiny, věnovat je ale můžete třeba i družičkám nebo dalším lidem, kteří se na svatebních přípravách podíleli. Pokud se mezi svatebčany nachází někdo, díky komu jste s nevěstou dali dohromady, nenechávejte si to pro sebe. Závěrečná slova miřte směrem k nevěstě a dejte jí najevo, jak moc si jí vážíte a těšíte se na společnou cestu životem.

 

Proslov svědka ženicha

Jako svědci ženicha buďte v proslovu struční a uvolnění. Novomanželé i svatebčané ocení smysl pro humor i nadhled, který bude odrážet minulost, přítomnost a budoucnost. I sebevtipnější proslov zakončete blahopřáním.

 

Jak na svatební proslov krok za krokem

1. Před proslovem nejlépe zacinkejte příborem na prázdnou skleničku a požádejte přítomné o pozornost.

2. Poté se svatebčanům představte.

3. Poděkujte – svědkové a novomanželé děkují rodičům, ostatní řečníci by pak měli poděkovat minimálně všem svatebčanům za účast na svatbě.

4. Pochvalte novomanžele – ještě před proslovem věnujte nevěstě a ženichovi pár milých slov.

5. Pusťte se do proslovu – nastává čas přednést pečlivě připravenou řeč.

6. Proslov zakončete přípitkem – nakonec zdvihněte skleničku se šampaňským a popřejte novomanželům hodně štěstí do manželství.

 

VYBRAT SNUBNÍ PRSTENY