Přihlášení zákazníka

Zapomenuté heslo

Registrace zákazníka

Výhody registrace
  • Přehled o vašich aktuálních a historických objednávkách.
  • Zařazení do našeho věrnostního programu.
  • Sleva až do výše 10%.
  • Možnost nastavení připomenutí vašich významných životních událostí.

Jak poznat pravé zlato?

Máte doma nějaké zlaté šperky a chcete si otestovat jejich pravost? Nebo si nějaké plánujete pořídit a být si 100% jistí, že se opravdu jedná o zlato? Nejjednodušší samozřejmě je, nechat posouzení na zkušeném zlatníkovi. I doma si však několika jednoduchými způsoby můžete pravost zlata ověřit.

 

Jak poznat zlato doma?

Zlato patří mezi nejlesklejší a zároveň nejměkčí kovy. V ryzím stavu je natolik měkké, že aby s ním šperkaři mohli vůbec pracovat, musí jeho výslednou podobu zhotovit z vybraných slitin. Poměr a druhy kovů obsažené ve slitině se pak různí podle toho, zda se jedná o žluté, růžové nebo bílé zlato. Zlato jako takové tedy nikdy nenajdete ve špercích v čisté podobě.

 

Punc

Jak tedy poznat, že vaše zlaté přívěsky nebo jiné šperky obsahují skutečné zlato, a ne ošizenou slitinu? Veškeré zlaté šperky prodávané na českém trhu, které převyšují váhu 0,5 g, musí být opatřeny puncem. Puncovní značka je v podstatě razítko vyražené do šperku, díky kterému i laik snadno pozná ryzost materiálu. Punc najdete u prstenů a náušnic na jejich vnitřní straně, u náhrdelníků a náramků pak zpravidla blízko zapínání. Ryzost zlata se značí v karátech a poznáte jej podle čísel 585 a 750. Čím vyšší číslo, tím vyšší podíl zlata je ve slitině. Pro lepší čitelnost puncu použijte lupu. Nedokážete punc rozklíčit ani pomocí lupy? Nečitelný punc má pravděpodobně na svědomí padělatel.

Více informací o puncovních značkách na špercích se dozvíte v našem starším článku.

 

Jak poznat zlato bez puncu?

Punc je sice nejspolehlivější zárukou pravosti šperku, nicméně staré zlaté šperky punc mít nemusí, a přesto mohou být pravé. Navíc někteří padělatelé dokáží punc zfalšovat. V případě nejistoty získáte odpověď nejsnáze u zlatníka, určitě nedoporučujeme na zlato lít kyselinu nebo do něj kousat – existují i šetrnější metody.

Hadřík

Padělaný kov se během nošení poměrně rychle ošoupe, proto šperk zkuste chvíli intenzivně leštit bavlněným hadříkem. U nepravého zlata na sebe nenechají známky ošoupání dlouho čekat, navíc při pravidelném nošení se nepravost projeví černými otisky na kůži.

 

Hmotnost

Jestliže máte doma další, podobně velký zlatý šperk, pak oba dva zvažte a jejich hmotnosti porovnejte. Je posuzovaný šperk podstatně lehčí? Pak se s největší pravděpodobností jedná o falešné zlato.

 

 

Jak poznat zlato od mosazi?

Rozeznat mosaz od zlata může být pro naprostého laika poměrně těžký úkol. Padělatelé často perfektně vyleštěnou mosaz vydávají za 18karátové zlato, která se mu velmi podobá. Nejsnazším způsobem, jak identifikovat mosaz, je prohlédnout si šperk pod lupou a najít puncovní značku. Pokud chybí, držíte v ruce nejspíš mosazný šperk.

 

Platina vs. bílé zlato

Bílé zlato se dá na první pohled rovněž zaměnit s platinou, vysoce ceněným kovem, který se na žebříčku luxusnosti nachází mnohem výš. Platina je však lesklejší a zároveň o něco těžší. Platinové šperky jsou prémiovou záležitostí, o čemž svědčí i jejich výrazně vyšší cena. Na rozdíl od bílého zlata se ve špercích platina používá takřka v ryzí, 95% podobě.

 

 

Tipy, jak se vyhnout padělaným zlatým šperkům:

  • Šperky nakupujte pouze u renomovaných prodejců a výrobců
  • Dejte si pozor na zlatnictví, která překupují šperky z Asie (důkladná rešerše se vyplatí)
  • Ověřte si, že je obchodník registrován u puncovního úřadu
  • Při nákupu šperků online si prověřte jejich původ
  • Koupili jste padělek? Informujte o tom puncovní úřad.

 

VYBRAT ŠPERK