Přihlášení zákazníka

Zapomenuté heslo

Registrace zákazníka

Výhody registrace
  • Přehled o vašich aktuálních a historických objednávkách.
  • Zařazení do našeho věrnostního programu.
  • Sleva až do výše 10%.
  • Možnost nastavení připomenutí vašich významných životních událostí.

Jak napsat svatební slib krok za krokem

 

                                                                Photo by Trent Szmolnik on Unsplash

 

Manželský slib vs. svatební slib

Pokud uzavíráte církevní sňatek, čeká vás sepsání a odříkání manželského slibu. Manželský slib má jasně danou strukturu i podobu znění – snoubenci jej pronáší zpaměti a slibují si věrnost i to, že při sobě budou stát v dobrém i ve zlém. Po pronesení slibu následuje požehnání, výměna prstýnků a vyslovení ono kouzelného Ano.

 

Co je svatební slib a jak by měl vypadat?

Oproti tomu svatební slib má "volnější" podobu a týká se civilních sňatků. Jako snoubenci si jej připravujete každý po svém a je na vás, jak bude slib dlouhý a co všechno v něm vyslovíte. Prostřednictvím svatebního slibu si navzájem vyjádříte své city, zavzpomínáte na společnou cestu životem nebo slib zpestříte vtipnou historkou. Vy rozhodujete o tom, jak moc necháte svatebčany nahlédnout do vašeho nitra a soukromí.

 

Jak napsat svatební slib?

Personalizované svatební sliby působí na svatbách neuvěřitelně romanticky a vženou slzy do očí nejenom samotným snoubencům, ale i svatebčanům. K tomu, abyste přesunuli své emoce na papír nepotřebujete talent, múzu ani spisovatelské sklony. Vystačíte si jen s trochou času na přemýšlení, klidným místem na psaní a špetkou inspirace.

 

Snubní prsteny 119 Snubní prsteny 438 Snubní prsteny 418

 

VYBRAT SNUBNÍ PRSTENY

 

Máme pro vás několik tipů, s jejich pomocí sepsání svatebního slibu s přehledem zvládnete.

 

1. Vyhraďte si čas na přemýšlení

Začněte tím, že se odeberete na místo, kde vám myšlenky samovolně proudí a kde se snadno dokážete zamyslet nad svou polovičkou a vším, co pro vás znamená. Může to být v přírodě, v posilovně nebo třeba na zahrádce vaší oblíbené kavárny. Jakmile vás napadne myšlenka, která by měla při obřadu zaznít, zapište si ji. Z posbíraných myšlenek si pak vytvořte hrubou osnovu. Snažte se na své myšlenky dívat nekriticky a nenechte se omezovat tím, že na vás při vyřčení slibu bude upírat zrak rodina i přátelé.

 

2. Inspirujte se

Na internetu najdete stovky krásných svatebních slibů, jimiž se můžete inspirovat. Projděte si je a všimněte si, které z nich vám nejvíce "sedí". Pokud vás některá pasáž skutečně zaujme, vložte si ji do svého návrhu a personalizujte si ji. Hlavně nic slepě nekopírujte, mohli byste na to doplatit. Doporučujeme vyhnout se metaforám a klišé, které zbytečně zastíní vaši osobnost. K dotáhnutí svatebního slibu vám pomůže, když si projdete společné fotky, videa či vzpomínky ve formě dárků nebo talismanů.

 

Tip: Svatebním slibem sice můžete svůj protějšek mile překvapit, ale vůbec nic se nestane, pokud se předem společně domluvíte na délce i stylu svatebních slibů. Vyhnete se tak situaci, kdy by jeden z vás pronesl sáhodlouhou esej a druhý pouze dvě stručné věty.

                                                 

 

3. Zkracujte a netlačte se, kam nechcete

Ideálně si vytvořte několik verzí svatebního slibu a z nich poté vyberte tu nejlepší. Pokud jste se zapotili u jednoho návrhu a na další už vám nezbývá sil, nevadí, znovu si jej několikrát projděte a vyškrtejte z něj veškerou "vatu" a části, které zhodnotíte jako příliš osobní či nevhodné. Pokud v běžném životě sršíte vtipem, nesnažte se před oltářem přeměnit na Julii či Romea. Zachovejte si ve svatebním slibu svůj charakter, protože právě ten je důvodem, proč tam se svou polovičkou stojíte.

 

4. Přečtěte si svatební slib nahlas

Zajímá vás, jak bude před oltářem váš slib znít? Vyzkoušejte si to a přečtěte si ho nahlas. Optimální je, pokud se vejdete do minuty, delší slib sice nevadí, ale 5minutové vylévání srdce už by mohlo být trochu moc. Slib byste měli při obřadu přednést zpaměti, proto nepodceňte alespoň krátký trénink. Nejedná se o divadelní představení, takže pokud neodříkáte slib přesně slovo od slova, nevadí, hlavní je, abyste mluvili od srdce.

 

       

Navštivte pobočky Rýdl

 
 

 

 

 

VYBRAT SNUBNÍ PRSTENY

Prečtěte si také: