Přihlášení zákazníka

Zapomenuté heslo

Registrace zákazníka

Výhody registrace
  • Přehled o vašich aktuálních a historických objednávkách.
  • Zařazení do našeho věrnostního programu.
  • Sleva až do výše 10%.
  • Možnost nastavení připomenutí vašich významných životních událostí.

Brusy diamantů

Říká se (a zpívá), že diamanty jsou nejlepším přítelem ženy. Kdoví, jestli by tomu tak bylo i v případě, že by se nepyšnily svým pověstným leskem. Ten je ale dílem mistrů brusičů, kteří v podstatě nudný a nezajímavý kámen přemění na lesknoucí se klenot. Odlesků, díky kterým je diamant oblíbenou součástí šperků, dosahují speciálním broušením.

Existuje několik klasických typů brusů podle počtu broušených ploch, takzvaných faset. Tyto miniaturní plošky musí mít konkrétní tvar a podle jasně daných pravidel by vůči sobě měly svírat i konkrétní úhel. Přestože se neustále experimentuje s novými brusy ve snaze dodat diamantu oslnivý lesk, tím nejznámějším a mezi zákazníky nejoblíbenějším brusem stále zůstává brilliantový.

Dalšími, sice méně známými brusy, které však nabízí přinejmenším srovnatelný lesk, kterým se pyšní briliant, jsou routa, stupňový brus a fancy. A jak se od sebe jednotlivé výbrusy liší? Především rozdílnými tvary, proporcemi, symetrií a intenzitou lesku, který je mimo jiné závislý na počtu faset a tvaru kamene. Tvarem se v případě diamantů rozumí tvar broušeného kamene v půdorysu. Existuje jich hned několik, ale mezi ty nejznámější patří kulatý tvar, ovál, slza, srdce, naveta, roháček, bageta, osmihran a triangl.

Briliantový výbrus je pro svou záři nejrozšířenějším brusem používaným šperkaři a vyhledávaným zákazníky. Kulatý briliantový brus se sedmapadesáti fasetami je dílem Marcela Tolkowského. Ten v roce 1919 výbrus zdokonalil, aby tak využil odrazů světla v celém spektru barev v maximální možné míře.

Výbrus drahokamu typu routa má tvar nízkého jehlanu. Spodní plocha je rovná a tak už od počátku 17. Století šperkaři můžou z jednoho kamene za pomoci routy vytvořit minimálně dva broušené drahokamy.

Název výbrusu fancy odkazuje k fantazii, protože se vlastně jedná o výbrus drahokamu podle vlastních představ. V případě fancy výbrusu si šperkař může vybrat hned z několika možných obrysů, jako například trojúhelník, kosodélník, kosočtverec, pětiúhelník nebo šestiúhelník. Stupňový výbrus se používá ke zvýraznění sytosti barev převážně barevných kamenů s obdélníkovou a čtvercovou tabulkou. Rohy kamene se osekají, takže vzniklý brus je vlastně osmihranným drahokamem.

Mezi další oblíbené brusy drahokamů patří brus hvězdicový, smíšený, čočkovec, tabulkovec nebo princess. Stačí se pokochat nádherou lesku a záplavou světla a vybírat šperk, na němž vybroušený kámen dokonale vynikne.

Zásnubní prsten ze žlutého zlata s briliantem Náušnice s brilianty Náhrdelník z červeného zlata s brilianty
Prsten ze žlutého zlata s briliantem Náušnice s brilianty
Zásnubní prstýnek pro každou křehkou ženu. Skromné zdobení vytváří v souhře se štíhlou obroučkou velmi elegantní vzhled. Nadčasové náušnice, které působí velmi moderně, zároveň však i klasicky. Hlavní kámen obklopuje dvanáct menších briliantů. Brilianty skládané do kruhu tvoří krásu tohoto zlatého náhrdelníku. Šperk bude dominovat večerní róbě, ale i jakémukoli dennímu outfitu.

 

Pokud se krásou prstenů a šperků chcete pokochat osobně, navštivte některou z našich prodejen. Školený personál vám rád zodpoví jakékoli otázky.