Přihlášení zákazníka

Zapomenuté heslo

Registrace zákazníka

Výhody registrace
  • Přehled o vašich aktuálních a historických objednávkách.
  • Zařazení do našeho věrnostního programu.
  • Sleva až do výše 10%.
  • Možnost nastavení připomenutí vašich významných životních událostí.

Akvamarín - drahokam, který udělá šperk nebesky krásným

Seznamte se s akvamarínem

Název akvamarín pochází z latinského slova aqua, v překladu voda, což dokonale vystihuje největší přednost tohoto drahokamu ­­­– jeho barvu. Nejrůznější odstíny modré připomínají mořskou hladinu, od světlé až po sytě smaragdovou, přičemž s intenzivnějším zbarvením akvamarínu úměrně roste i jeho cena. Ve šperkařském průmyslu (a stejně tak u nás ve zlatnictví Rýdl) se nejčastěji setkáte se světle modrým akvamarínem, který je mezi zákazníky nejoblíbenější, a navíc i cenově dostupnější.

 

Akvamarín je odrůdou berylu, a spadá tak do stejné mineralogické skupiny jako třeba smaragd či morganit. Kromě vysoké tvrdosti se vyznačuje i vysokým leskem, což z něj dělá nepřehlédnutelný kámen. Zmiňovanou tvrdost (na Mohsově stupnici stupeň 8) oceňují zejména klenotníci a brusiči, kteří s ním velmi rádi pracují.

 

Akvamarín vs. modrý topaz

Akvamarín poznáte snadno, nicméně mnohdy se dá stejně lehce zaměnit s modrým topazem, který se mu podobá i svou tvrdostí. Této skutečnosti pak využívají někteří klamaví prodejci a topazové šperky vydávají za šperky s populárním akvamarínem. Odlišit akvamarín od topazu můžete pomocí klenotnické lupy – pokud v ní při pohledu na modrý drahokam zachytíte dvě lomné linie, pak se s největší pravděpodobností jedná o levnější topaz.

 

Barva, čistota a brus akvamarínu

Při koupi akvamarínu by vás měla zajímat kromě barvy i jeho čistota, případně brus. Akvamaríny jsou na rozdíl od smaragdů na pohled takřka bezchybné, místy se na nich mohou vyskytovat části z odrůdy berylové. Pokud se snažíte rozeznat diamant od zirkonu, jsou to právě malé vady a nedokonalosti, které vám odhalí pravost diamantu. U čistého akvamarínu se ovšem jeho pravosti obávat nemusíte, neboť náklady na výrobu syntetického akvamarínu jsou poměrně vysoké, takže se ani nevyplatí. Vysoká tvrdost umožňuje akvamarín brousit do nejrůznějších tvarů – kulatého (round), polštářkovitého (cushion), oválného (oval), nejčastěji se ale setkáte se smaragdovým tvarem (tzv. emerald). Právě ten nejvíce umocní jeho jas a barvu.

 

Vlastnosti a účinky akvamarínu

Stejně jako jiné drahokamy se i akvamarín vyznačuje specifickými vlastnostmi a symbolikou. Akvamarín vládne zejména Vodnářům a Rybám, jelikož mu náleží element Měsíce a vody. Vyzařuje klid, mír a harmonii, kterou údajně přenáší i do manželství a vztahů obecně. Jedná se tedy o ideální ozdobu nejen zásnubních prstenů. Pohled na akvamarín navozuje pocit vyrovnanosti, proto se také hojně využívá i při meditaci.

 

Šperky s akvamarínem

Asi netřeba říkat, že šperky s akvamarínem snadno upoutají pozornost a ve šperkařském světě se dají považovat za absolutní zhmotnění čisté krásy. Po shlédnutí šperků s akvamarínem zjistíte, že průzračně modrému drahokamu to sluší naprosto všude ­– na prstenech, náušnicích, i na náhrdelníkách. Šperky s akvamarínem jsou ideální zejména pro chladnější podzimní a zimní dny, kdy jejich krása nejvíce vynikne na bílém zlatě. K podzimu se však dokonale hodí i hřejivější kombinace akvamarínu a žlutého zlata.

 

 

Prsteny s akvamarínem

V naší nabídce najdete zlaté prsteny s akvamarínem broušeným do kulatého, oválného i smaragdového tvaru. Většina modelů se pyšní nejen samotným akvamarínem, ale také obroučkou osázenou dokola drobnými brilianty, které jeho lesk umocní. Každý z nich vám však rádi vyrobíme z bílého, žlutého i růžového zlata. Který modrý skvost si vyberete vy?